Boczek pieczony w piwie
Przepis na bardzo łatwy do zrobienia pyszny pieczony boczek.
Składniki
-
1,5 kg
surowego chudego boczku
-
pół
małej główki posiekanego czosnku
-
2
pokruszone listki laurowe
-
1,5
łyżeczki słodkiej papryki
-
łyżeczka
ostrej papryki
-
2
łyżeczki majeranku
-
1
łyżeczka rozmarynu
-
2
łyżeczki grubo tłuczonego czarnego pieprzu
-
pół
łyżeczki soli
-
5 łyżek
oleju
-
sok
wyciśnięty z połowy pomarańczy
-
1
szklanka jasnego piwa
Przygotowanie
Wszystkie składniki, oprócz piwa, wymieszałem. Tak przygotowaną mieszanką natarłem boczek, wstawiłem do lodówki na noc.
Boczek ułożyłem na dużej blasze i wstawiłem do piekarnika nagrzanego do
temp. 180 stopni. Piekłem około trzech godzin, co jakiś czas polewając
piwem. Godzinę przed końcem pieczenia boczek przykryłem folią.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz