poniedziałek, 28 marca 2016

Boczek pieczony w piwie

Przepis na bardzo łatwy do zrobienia pyszny pieczony boczek.







Składniki

  • 1,5 kg surowego chudego boczku
  • pół małej główki posiekanego czosnku
  • 2 pokruszone listki laurowe
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • łyżeczka ostrej papryki
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 2 łyżeczki grubo tłuczonego czarnego pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • 5 łyżek oleju
  • sok wyciśnięty z połowy pomarańczy
  • 1 szklanka jasnego piwa

     

    Przygotowanie

      Wszystkie składniki, oprócz piwa, wymieszałem. Tak przygotowaną mieszanką natarłem boczek, wstawiłem do lodówki na noc.

    Boczek ułożyłem na dużej blasze i wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni. Piekłem około trzech godzin, co jakiś czas polewając piwem. Godzinę przed końcem pieczenia boczek przykryłem folią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz