Składniki
Ciasto:400 g mąki
200 ml mleka 3,2 %
40 g drożdży
sól
8 żółtek jaj
100 g cukru
100 g masła
50 g rodzynków
skórka starta z 1 cytryny
2 łyżki likieru pomarańczowego
kilka kropli esencji waniliowej
masło do posmarowania formy
mąka do oprószenia formy
Lukier cytrynowy:
100 g cukru
2 duże cytryny
150 g cukru pudru
Dodatkowo:
50 g płatków migdałów
Przygotowanie
W dużej misce mieszamy drożdże z cukrem (1 łyżka). Kiedy
staną się płynne, wlewamy letnie mleko, dodajemy 100 g mąki, szczyptę soli,
dokładnie mieszamy. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
Kiedy rozczyn potroi objętość, a na powierzchni pojawią się
pęcherzyki, dodajemy utarte z cukrem żółtka jajek oraz resztę mąki.
Ciasto wyrabiamy przez około 20 min, po czym dolewamy
rozpuszczone masło, likier, esencję. Wyrabiamy do momentu, kiedy masło
dokładnie połączy się z ciastem. Dodajemy skórkę cytrynową oraz rodzynki,
wyrabiamy jeszcze kilka minut.
Formę smarujemy masłem, oprószamy mąką, przekładamy ciasto.
Foremkę odstawiamy w ciepłe miejsce.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wstawiamy do piekarnika
rozgrzanego do 170°C
i pieczemy 45 min.
Po tym czasie babkę wyciągamy z piekarnika i pozostawiamy w
formie do całkowitego ostygnięcia.
Przygotowujemy lukier:
Cytryny sparzamy wrzątkiem.
Skórkę ścieramy na drobnych oczkach. Z cytryn wyciskamy sok.
Do rondelka przelewamy sok, dodajemy cukier i 50 ml wody.
Gotujemy do momentu, kiedy syrop zacznie gęstnieć.
Cukier puder przekładamy do miski, przy pomocy miksera
zaczynamy go powoli ucierać. Na niskich obrotach, powoli wlewamy syrop,
dodajemy startą skórkę. Tak przygotowany lukier wylewamy na ciasto. Posypujemy
płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz