środa, 2 marca 2016

Łazanki z kiszoną kapustą

Bardzo lubimy typowe, polskie dania...min łazanki. Raczej u nas nigdy nie wyjdą z "mody". To danie, do którego zawsze chętnie wracamy.








Składniki

200 g makaronu łazanki
250 g kiszonej kapusty
1 liść laurowy
1 duża cebula
2 łyżki oleju
100 g boczku wędzonego (plastry)
kminek mielony
sól, pieprz

 

Przygotowanie



Makaron ugotowałem z przepisu zawartego na opakowaniu. Przelałem zimną wodą i odcedziłem.

Kapustę posiekałem przełożyłem do rondla. Dolałem zimnej wody (ok. 100 ml), wrzuciłem liść laurowy i dusiłem na wolnym ogniu do miękkości kapusty. Odparowałem nadmiar płynów.

Posiekaną cebulę zeszkliłem na oleju, dodałem drobno pokrojony boczek, chwilę podsmażyłem. Dodałem do kapusty. Doprawiłem do smaku kminkiem, solą i pieprzem.

Do całości dodałem łazanki, chwilę razem podsmażałem.

1 komentarz: