środa, 2 marca 2016

Rozgrzewająca zupa z porem i makaronem

Zupa idealnie nadaje się na rozgrzanie organizmu. Kiedy przemarzniemy lub zacznie łapać nas przeziębienie wtedy sięgamy po ten przepis.







 

Składniki

200 g ulubionego makaronu (u nas świderki)
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
2 duże białe części pora
3 cm świeżego imbiru
1 łyżeczka masła klarowanego
1,2 l bulionu warzywnego
sól, pieprz

 

Przygotowanie

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Odcedzamy.

Warzywa obieramy i myjemy.

Marchew kroimy w półplasterki.

Seler i pietruszkę kroimy w kostkę.

Imbir kroimy w słupki.

Por kroimy w piórka.

W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy warzywa i podsmażamy przez kilka minut. Następnie zalewamy bulionem warzywnym. Gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Podajemy z ugotowanym makaronem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz