niedziela, 7 lutego 2016

Zupa z kalafiorem i fasolką szparagową

Kolejna zupa bardzo delikatna w smaku.







 

Składniki

2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
4 ziemniaki
1 mały kalafior
1 por (biała część)
1 łyżka masła klarowanego
50 g kaszy jęczmiennej
200 g mrożonej fasolki szparagowej
1,2 l bulionu warzywnego
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Marchew, pietruszkę, pora obieramy i kroimy (struktura zależna od upodobań kulinarnych). Ziemniaki kroimy w większą kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle, zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy przez 10 min.

Do zupy dodajemy mrożoną fasolkę szparagową oraz przepłukaną kaszę. Gotujemy kolejne 10 min, od czasu do czasu mieszając.

Kalafior dzielimy na różyczki, dodajemy po upływie czasu ( 10 min ) dodania fasolki i kaszy.

Całość doprawiamy solą i pieprzem.

2 komentarze: