sobota, 6 lutego 2016

Smalec domowy ze starej kuchni

Poezja smaku, rozkosz dla podniebienia, ideał amatorów pajdy chleba ze smalcem. Przepis pochodzi od Pyza na widelcu ...mniam <3







 

Składniki

  • 1,5 kg świeżego boczku
  • 1 kg boczku wędzonego (z przyrostem tłuszczyku)
  • 1 kg słoniny
  • 700 g cebuli
  • 3 duże zmiażdżone ząbki czosnku
  • sól i pieprz świeżo mielony
  • 2 większe winne jabłka

     

    Przygotowanie

      Boczek, słoninę, jabłka i cebulę kroimy w drobną kostkę, smażymy najpierw części bardziej tłuste, tak aby się tłuszcz wytopił.

    Później dokładamy chude, zrumieniamy i wyjmujemy łyżką cedzakową, a do tłuszczu na patelni wrzucamy cebulę i na przemian jabłka.

    Chwilę przysmażamy, cebula ma się zrumienić a jabłka zmniejszyć swoją objętość, na samym końcu dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.

    W czasie smażenia w miarę potrzeby dodajemy soli i pieprzu ( w zależności od preferencji smakowych ).

    Wszystko mieszamy w większym garnku i rozlewamy do pojemników ( szklanych ).

    Zostawiamy do ostygnięcia, następnie przekładamy do lodówki.

2 komentarze:

  1. Arku, bardzo dziękuję, że mój przepis przydał Ci się w Twoich cudach kulinarnych :) Pozdrawiam, Wiesia - Pyza na widelcu :)

    OdpowiedzUsuń