sobota, 6 lutego 2016

Sałatka – zielony miks

Przepyszne połączenie...zdrowe, bez zbędnych kalorii.








Składniki

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 awokado
  • 300 g zielonych winogron bezpestkowych
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • kilka gałązek majeranku
  • sól
  • pieprz

     

    Przygotowanie

      Winogrona umyłem, osuszyłem, odciąłem czarne końcówki (szypułki), pokroiłem na połówki. Jeśli są to winogrona z pestkami należy je usunąć.
    Seler naciowy starannie opłukałem, pociąłem w cieniutkie plasterki.
    Awokado obrałem, po usunięciu pestki pokroiłem na mniejsze kawałki. Skropiłem sokiem z cytryny. Odstawiłem na kilka minut.
    Sos : do oliwy dodałem sok z cytryny, doprawiłem solą i pieprzem, a następnie dokładnie zmiksowałem.
    Wszystkie składniki przełożyłem do salaterki, polałem sosem, delikatnie wymieszałem.
    Sałatkę ozdobiłem listkami majeranku.

1 komentarz: