piątek, 5 lutego 2016

Tagliatelle z karczochami

Czy próbowaliście takiego połączenia ? Karczochy w polskiej kuchni zdobywają coraz większe powodzenie. 







Składniki

  • 300 g makaronu tagliatelle
  • pół małej czerwonej cebuli
  • 150 g surowego wędzonego boczku
  • 300 g serc karczochów (użyłem mrożonych)
  • 20 ml białego wytrawnego wina
  • szczypta szafranu
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra vergine
  • sól
  • pieprz
  • starty parmezan

     

    Przygotowanie

      Boczek pokroiłem w kostkę, podsmażyłem krótko na odrobinie oliwy na dużym ogniu.
    Zdjąłem z ognia. Na innej patelni podsmażyłem na odrobinie oliwy z oliwek drobno posiekaną cebulę oraz pokrojone karczochy. Dodałem białe wino i gotowałem cały czas na małym ogniu przez około 15 minut. W miarę potrzeby, gdy na patelni zrobi się zbyt sucho można dolać trochę wody. W trakcie gotowania dodałem boczek, który wcześniej podsmażyłem. Wszystko doprawiłem solą i pieprzem.
    Ugotowałem tagliatelle w dużym garnku. Podczas gotowania makaronu nabrałem trochę wody z garnka, którą rozcieńczyłem szafran. Makaron ugotowałem al dente, odcedziłem i przełożyłem bezpośrednio na patelnie z karczochami i boczkiem. Zwiększyłem ogień, dodałem szafran, wszystko delikatnie wymieszałem, chwilę przetrzymałem na ogniu, aby smaki połączyły się ze sobą. Po przełożeniu na talerz posypałem danie startym parmezanem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz