Tagliatelle z karczochami
Czy próbowaliście takiego połączenia ?
Karczochy w polskiej kuchni zdobywają coraz większe powodzenie.
Składniki
-
300 g
makaronu tagliatelle
-
pół
małej czerwonej cebuli
-
150 g
surowego wędzonego boczku
-
300 g
serc karczochów (użyłem mrożonych)
-
20 ml
białego wytrawnego wina
-
szczypta
szafranu
-
3 łyżki
oliwy z oliwek extra vergine
-
sól
-
pieprz
-
starty
parmezan
Przygotowanie
Boczek pokroiłem w kostkę, podsmażyłem krótko na odrobinie oliwy na dużym ogniu.
Zdjąłem z ognia. Na innej patelni podsmażyłem na odrobinie oliwy z
oliwek drobno posiekaną cebulę oraz pokrojone karczochy. Dodałem białe
wino i gotowałem cały czas na małym ogniu przez około 15 minut. W miarę
potrzeby, gdy na patelni zrobi się zbyt sucho można dolać trochę wody. W
trakcie gotowania dodałem boczek, który wcześniej podsmażyłem. Wszystko
doprawiłem solą i pieprzem.
Ugotowałem tagliatelle w dużym garnku. Podczas gotowania makaronu
nabrałem trochę wody z garnka, którą rozcieńczyłem szafran. Makaron
ugotowałem al dente, odcedziłem i przełożyłem bezpośrednio na patelnie z
karczochami i boczkiem. Zwiększyłem ogień, dodałem szafran, wszystko
delikatnie wymieszałem, chwilę przetrzymałem na ogniu, aby smaki
połączyły się ze sobą. Po przełożeniu na talerz posypałem danie startym
parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz