Składniki
Pulpety:200 g mrożonego kalafiora
1 jajko
1 szklanka bułki tartej
czosnek staropolski
olej do smażenia
sól, pieprz
Sos:
70 g margaryny
2 łyżki mąki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
700 ml bulionu warzywnego
1 łyżka czubrycy czerwonej
sól, pieprz
Dodatkowo:
ryż
świeża bazylia
Przygotowanie
Kalafior gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku.
Odcedzamy, przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem. Następnie wbijamy
jajko, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim. Do masy dodajemy
bułkę tartą (tyle, by masa dawała się łatwo formować), formujemy pulpety,
obtaczamy w bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron na rumiano.
W rondlu roztapiamy margarynę, dodajemy mąkę i chwilę
podsmażamy. Do zasmażki wrzucamy koncentrat pomidorowy, smażymy 2 min, po czym
powoli, cały czas mieszając, wlewamy gorący bulion. Zatokujemy, dodajemy
czerwoną czubrycę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy
pulpety, gotujemy 10 min.
Podajemy z ryżem i posiekaną bazylią.
O takich pulpetach bym w życiu nie pomyślała! Rewelacja!
OdpowiedzUsuń