czwartek, 4 lutego 2016

Pulpety kalafiorowe w sosie pomidorowym

Bezmięsne danie też może dobrze smakować. Smak sosu bardzo dobrze podkreśla czerwona czubryca, przyprawa wspaniale dobranych składników od Rafex.eu







Składniki

Pulpety:
200 g mrożonego kalafiora
1 jajko
1 szklanka bułki tartej
czosnek staropolski
olej do smażenia
sól, pieprz

Sos:
70 g margaryny
2 łyżki mąki
2 łyżki koncentratu pomidorowego
700 ml bulionu warzywnego
1 łyżka czubrycy czerwonej
sól, pieprz

Dodatkowo:
ryż
świeża bazylia

 

Przygotowanie

 
Kalafior gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przekładamy do miski, rozdrabniamy widelcem. Następnie wbijamy jajko, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem staropolskim. Do masy dodajemy bułkę tartą (tyle, by masa dawała się łatwo formować), formujemy pulpety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy ze wszystkich stron na rumiano.

W rondlu roztapiamy margarynę, dodajemy mąkę i chwilę podsmażamy. Do zasmażki wrzucamy koncentrat pomidorowy, smażymy 2 min, po czym powoli, cały czas mieszając, wlewamy gorący bulion. Zatokujemy, dodajemy czerwoną czubrycę, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do sosu dodajemy pulpety, gotujemy 10 min.

Podajemy z ryżem i posiekaną bazylią.



1 komentarz: