Składniki
Kruszonka:200 g masła
200 g cukru trzcinowego
40 g cukru waniliowego
350 g mąki tortowej
Masa:
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru (do ubicia)
4 duże jabłka
1 łyżka masła klarowanego
3 łyżki cukru (do karmelizowania)
cynamon
1 budyń waniliowy
Przygotowanie
W misce mieszamy cukier trzcinowy, kostkę masła, cukier
waniliowy oraz mąkę. Dzielimy na dwie równe części.
Formę do tarty ( 30 cm ) wykładamy papierem do pieczenia.
Pierwszą część kruszonki rozwałkowujemy i przekładamy do
formy. Drugą część wkładamy do zamrażarki na czas karmelizowania jabłek.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i smażymy przez
chwilę na maśle z dodatkiem cukru. Pod koniec dodajemy cynamon ( ilość zależy
od preferencji smakowych- u nas mnóstwo ). Studzimy.
Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, mieszamy razem z
jabłkami i suchym budyniem. Masę wylewamy na ciasto znajdujące się w formie.
Ciasto z zamrażarki wyciągamy i ścieramy nad masą (
równomiernie ).
Całość zapiekamy w temperaturze 200°C przez 35-40 min ( do
zrumienienia ).
Pozostawiamy do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz