środa, 3 lutego 2016

Crumble (nasza wersja)

Troszkę inna wersja tego znakomitego deseru.








Składniki

Kruszonka:

200 g masła
200 g cukru trzcinowego
40 g cukru waniliowego
350 g mąki tortowej

Masa:

200 ml śmietanki 30%
2 łyżki cukru (do ubicia)
4 duże  jabłka
1 łyżka masła klarowanego
3 łyżki cukru (do karmelizowania)
cynamon 
1 budyń waniliowy

 

Przygotowanie

 
W misce mieszamy cukier trzcinowy, kostkę masła, cukier waniliowy oraz mąkę. Dzielimy na dwie równe części.

Formę do tarty ( 30 cm ) wykładamy papierem do pieczenia.

Pierwszą część kruszonki rozwałkowujemy i przekładamy do formy. Drugą część wkładamy do zamrażarki na czas karmelizowania jabłek.

Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i smażymy przez chwilę na maśle z dodatkiem cukru. Pod koniec dodajemy cynamon ( ilość zależy od preferencji smakowych- u nas mnóstwo ). Studzimy.

Śmietankę ubijamy na sztywno z cukrem, mieszamy razem z jabłkami i suchym budyniem. Masę wylewamy na ciasto znajdujące się w formie.

Ciasto z zamrażarki wyciągamy i ścieramy nad masą ( równomiernie ).

Całość zapiekamy w temperaturze 200°C przez 35-40 min ( do zrumienienia ).

Pozostawiamy do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz