Składniki
500 g brukselki2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
3 łyżki ryżu
1,2 l bulionu warzywnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany 18%
natka pietruszki
koperek
sól, pieprz
Przygotowanie
Marchewkę obieramy i kroimy na plasterki.
Pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w
piórka.
Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół.
Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone (w garnku),
mieszając by nie przywarło do dna. Jak będzie „rozdzielone” dodajemy warzywa,
chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym
wrzucamy brukselkę i ryż. Gotujemy kolejne 15 min, od czasu do czasu mieszając.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz