wtorek, 26 stycznia 2016

Zupa z brukselki

Zupa zachwyci smakiem nie tylko koneserów brukselki.








Składniki

500 g brukselki
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
3 łyżki ryżu
1,2 l bulionu warzywnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki śmietany 18%
natka pietruszki
koperek
sól, pieprz

 


Przygotowanie

 
Marchewkę obieramy i kroimy na plasterki.

Pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w piórka.

Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone (w garnku), mieszając by nie przywarło do dna. Jak będzie „rozdzielone” dodajemy warzywa, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym wrzucamy brukselkę i ryż. Gotujemy kolejne 15 min, od czasu do czasu mieszając.

Do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy, zagotowujemy i zestawiamy z ognia. Dodajemy posiekaną natkę i koperek, zabielamy śmietaną, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz