Sałatka z paluszków krabowych z warzywami i owocami
Pyszne połączenie kraba, warzyw i owoców.
Składniki
-
1 pomidor
-
250 g
paluszków krabowych
-
pół
melona miodowego
-
1 ogórek
-
4 świeże
truskawki
-
1 jajko
-
Sos
koktajlowy: 4 łyżki majonezu
-
2
łyżeczki ketchupu
-
sól
-
pieprz
-
odrobina
koniaku
-
kilka
kropel sosu worcester
-
Dekoracja:
- sałata
-
pestki
granatu
Przygotowanie
Pomidora naciąłem na krzyż, zalałem najpierw wrzącą, a następnie
zimną wodą. Obrałem ze skórki. Jajko ugotowałem na twardo, ostudziłem i
obrałem.
Przygotowałem sos koktajlowy: wymieszałem majonez z ketchupem i koniakiem, doprawiłem do smaku.
W obręczach układałem kolejno: najpierw pokrojone kraby, następnie
posiekane jajko, potem pokrojony w kostkę miąższ melona i ogórka
wymieszany z truskawkami, a na koniec pokrojonego w kostkę pomidora (sam
miąższ, bez pestek). Każdą warstwę polałem sosem koktajlowym. Tak
przygotowaną sałatkę włożyłem do lodówki na pół godziny.
Po wyjęciu w obręczy każdą porcję ozdobiłem sałatą i pestkami granatu. Podałem na plasterkach ogórka.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz