Składniki
1 kg udek z kurczaka3 łyżki oleju rzepakowego
400 g mrożonej fasolki szparagowej
500 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietany 18%
sól, pieprz
Przygotowanie
Udka płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy
solą. Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Układamy w naczyniu
żaroodpornym.
W rondelku zagotowujemy bulion, dodajemy fasolkę szparagową,
gotujemy 10 min (od momentu zawrzenia). Dodajemy śmietanę, dokładnie
rozprowadzamy, lekko redukujemy (5 min), do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Sosem zalewamy mięso.
Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i zapiekamy przez 40
min. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz