czwartek, 28 stycznia 2016

Kurczak zapiekany w śmietanie z fasolką

Prosty sposób na pyszne danie.







Składniki

1 kg udek z kurczaka
3 łyżki oleju rzepakowego
400 g mrożonej fasolki szparagowej
500 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietany 18%
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Udka płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oprószamy solą. Obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

W rondelku zagotowujemy bulion, dodajemy fasolkę szparagową, gotujemy 10 min (od momentu zawrzenia). Dodajemy śmietanę, dokładnie rozprowadzamy, lekko redukujemy (5 min), do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Sosem zalewamy mięso.

Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C i zapiekamy przez 40 min. Podajemy z ulubionymi dodatkami.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz