Papryka faszerowana
Kuchnia węgierska od zawsze jest u nas wdzięcznym tematem. By potrawa była jeszcze bardziej kolorowa, polecamy paprykę żółtą.
Składniki
-
8
strąków papryki
-
100 g ryżu
-
300 g
mielonego mięsa wieprzowego, niezbyt tłustego
-
1 jajko
-
1 mała
cebula
-
200 g
przecieru pomidorowego
-
sól
-
pieprz
-
cukier
-
natka
pietruszki
-
Zasmażka
:
- 1,5 łyżki smalcu
-
2
płaskie łyżki mąki
Przygotowanie
Przecier rozprowadziłem wodą, doprawiłem solą i cukrem, włożyłem całą cebulę. Dodałem pokrojoną natkę pietruszki, zagotowałem.
Paprykę umyłem, odciąłem spody, oczyściłem z nasion i białych części.
Przygotowałem farsz: podgotowałem ryż w osolonej wodzie, dodałem mięso,
zmiksowaną cebulę (wyjętą z sosu) i jajko. Doprawiłem solą i pieprzem.
Farszem napełniłem papryki, pozostawiając trochę wolnego miejsca,
ponieważ w czasie gotowania ryż napęcznieje.
Papryki włożyłem do sosu, gotowałem do miękkości. Zasmażyłem mąkę na
smalcu (można pominąć), połączyłem z sosem pod koniec gotowania. W
czasie gotowania nie mieszałem, tylko lekko potrząsałem garnkiem. Aby
skrócić czas przygotowania dania, można papryki zapiec w piekarniku
rozgrzanym do 200 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz