piątek, 29 stycznia 2016

Papryka faszerowana

Kuchnia węgierska od zawsze jest u nas wdzięcznym tematem. By potrawa była jeszcze bardziej kolorowa, polecamy paprykę żółtą.







Składniki

  • 8 strąków papryki
  • 100 g ryżu
  • 300 g mielonego mięsa wieprzowego, niezbyt tłustego
  • 1 jajko
  • 1 mała cebula
  • 200 g przecieru pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • natka pietruszki
  • Zasmażka : 
  • 1,5 łyżki smalcu
  • 2 płaskie łyżki mąki

     

    Przygotowanie

      Przecier rozprowadziłem wodą, doprawiłem solą i cukrem, włożyłem całą cebulę. Dodałem pokrojoną natkę pietruszki, zagotowałem.
    Paprykę umyłem, odciąłem spody, oczyściłem z nasion i białych części.
    Przygotowałem farsz: podgotowałem ryż w osolonej wodzie, dodałem mięso, zmiksowaną cebulę (wyjętą z sosu) i jajko. Doprawiłem solą i pieprzem. Farszem napełniłem papryki, pozostawiając trochę wolnego miejsca, ponieważ w czasie gotowania ryż napęcznieje.
    Papryki włożyłem do sosu, gotowałem do miękkości. Zasmażyłem mąkę na smalcu (można pominąć), połączyłem z sosem pod koniec gotowania. W czasie gotowania nie mieszałem, tylko lekko potrząsałem garnkiem. Aby skrócić czas przygotowania dania, można papryki zapiec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz