piątek, 29 stycznia 2016

Jajni (ormiańska zupa z wołowiną)

Wiecie, że lubimy poznawać nowe smaki. Dla Was w ubiegłym roku pojechaliśmy do Gruzji...w sumie, to było nasze marzenie. Kilka potraw przedstawiliśmy, ale na tym nasze poznawanie kuchni się nie kończy...Diana Volokhova Sargsyan zapodała rewelacyjną w smaku zupę. Kolejną kuchnię pragniemy poznać!







 

Składniki

500 g wołowiny
2 cebule
4 średniej wielkości ziemniaki
150 g suszonych moreli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
natka pietruszki
natka kolendry ( u nas nie )
sól, pieprz

 

Przygotowanie

  Mięso zalewamy zimną wodą, doprowadzamy do wrzenia, ściągamy szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu przez półtorej godziny. Wyciągamy mięso, przepłukujemy je szybko i zostawiamy do wystygnięcia. Przecedzamy wywar.
Drobno posiekaną cebulę smażymy na maśle z oliwą, na złocisty kolor. Dodajemy koncentratu pomidorowego i ciągle mieszając smażymy jeszcze przez 2 minuty.
Wywar doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy do niego cebulę z koncentratem. Wrzucamy pokrojone na osiem części ziemniaki. Dorzucamy opłukane morele, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i gotujemy wszystko na małym ogniu przez 20 minut.
Na talerz kładziemy mięso, które zalewamy wywarem z morelami i ziemniakami. Następnie posypujemy posiekanymi ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz