niedziela, 31 stycznia 2016

Smażone pierogi w bulionie krewetkowym

Troszkę wariacji na temat pierogów nikomu nie zaszkodzi. Wyszły przepyszne <3








Składniki

Farsz:

50 g ryżu
200 g łopatki wieprzowej
1 łyżka sosu sojowego
trybula
sól, pieprz

 Ciasto:

500 g mąki
250 ml gorącej wody
1 łyżka masła
olej do głębokiego smażenia

Bulion:

250 g krewetek 
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka trawy cytrynowej (suszonej)
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 l bulionu krewetkowego
1 szalotka
3 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru

Dodatkowo:

natka pietruszki

 

Przygotowanie

 
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy sos sojowy. Do mięsa dodajemy ryż, chwilę razem podsmażamy. Odciskamy z nadmiaru tłuszczu. Dodajemy posiekaną trybulę, składniki łączymy.

Do mąki dodajemy wodę z rozpuszczonym w niej masłem, na jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy krążki przy pomocy szklanki. Na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy. Pierogi smażymy na rozgrzanym oleju, 2 min od wypłynięcia na powierzchnię.

Krewetki na sicie przelewamy gorącą wodą, osuszamy. Wrzucamy na rozgrzane masło, smażymy do ich zrumienienia razem z pokrojonymi w julenkę marchewką, pietruszką i selerem oraz pokrojoną w krążki szalotką. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony czosnek i imbir, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy trawę cytrynową. Całość gotujemy 15 min na wolnym ogniu.

Pierogi nakładamy na głęboki talerz, zalewamy bulionem, podajemy z posiekaną natką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz