Składniki
Farsz:50 g ryżu
200 g łopatki wieprzowej
1 łyżka sosu sojowego
trybula
sól, pieprz
Ciasto:
500 g mąki
250 ml gorącej wody
1 łyżka masła
olej do głębokiego smażenia
Bulion:
250 g krewetek
1 łyżka masła klarowanego
1 łyżeczka trawy cytrynowej (suszonej)
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 l bulionu krewetkowego
1 szalotka
3 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
Dodatkowo:
natka pietruszki
Przygotowanie
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu.
Mięso smażymy na rozgrzanym oleju, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy sos
sojowy. Do mięsa dodajemy ryż, chwilę razem podsmażamy. Odciskamy z nadmiaru
tłuszczu. Dodajemy posiekaną trybulę, składniki łączymy.
Do mąki dodajemy wodę z rozpuszczonym w niej masłem, na
jednolitą masę. Ciasto cienko rozwałkowujemy, wykrawamy krążki przy pomocy
szklanki. Na środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy. Pierogi smażymy na
rozgrzanym oleju, 2 min od wypłynięcia na powierzchnię.
Krewetki na sicie przelewamy gorącą wodą, osuszamy. Wrzucamy
na rozgrzane masło, smażymy do ich zrumienienia razem z pokrojonymi w julenkę
marchewką, pietruszką i selerem oraz pokrojoną w krążki szalotką. Pod koniec
smażenia dodajemy pokrojony czosnek i imbir, zalewamy gorącym bulionem,
dodajemy trawę cytrynową. Całość gotujemy 15 min na wolnym ogniu.
Pierogi nakładamy na głęboki talerz, zalewamy bulionem,
podajemy z posiekaną natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz