piątek, 8 stycznia 2016

Wędlina z przyprawą cygańską

Ten zapach świeżej, domowej wędliny, unosi się po całym mieszkaniu.
Przyprawa cygańska jest niezwykle aromatyczna. Polecamy produkty od:
http://rafex.eu/mieszanki-przypraw-c-31.html#






Składniki

1 kg łopatki wieprzowej
1 łyżka żelatyny
1 łyżka przyprawy cygańskiej
1 główka czosnku
sól, pieprz (opcjonalnie)

 

Przygotowanie

 
Mięso mielimy na najmniejszych oczkach, dodajemy pokrojony na plasterki czosnek, przyprawę i żelatynę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy na noc do lodówki. Masę mięsną przekładamy do woreczka ,zawiązujemy i wkładamy do szynkowaru. Zamykamy i gotujemy we wrzątku przez 45 min. Szynkowar wyciągamy ,studzimy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Wędlinę wyjmujemy i kroimy na plasterki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz