Składniki
250 g łopatki wieprzowej1 duża cebula
1/2 łyżeczki majeranku
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
mąka
2 łyżki oleju
250 ml bulionu warzywnego
250 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka czosnku staropolskiego
1 szczypta mielonego cynamonu
1 mała cukinia
cukier
sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach. Do mięsa
dodajemy posiekaną cebulę, przyprawy ( majeranek, sól, ¼ łyżeczki pieprzu, ½
łyżeczki pieprzu ziołowego) i kilka łyżek zimnej wody. Masę mięsną dokładnie
wyrabiamy i formujemy z nich pulpety ( wielkość i kształt zależą od naszych preferencji).
Pulpety obtaczamy w mące, podsmażamy na rozgrzanym oleju ( z każdej strony) i
zalewamy gorącym bulionem. Całość chwilę podgrzewamy, dodajemy passatę razem z
cynamonem i czosnkiem staropolskim. Po 15 minutach wrzucamy pokrojoną w kostkę
cukinię. Gotujemy na średnim ogniu ( bez przykrycia ) do uzyskania przez nas
ulubionej gęstości sosu. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.
Uwielbiam pulpety, a szczególnie z dodatkiem pomidorów. Też takie często robię :-)
OdpowiedzUsuń