Składniki
300 g mąki20 g świeżych drożdży
100 ml mleka
1 jajko
1 żółtko
50 g cukru
75 g masła
1 dżem truskawkowy (z owocami)
Przygotowanie
Drożdże rozpuszczamy w łyżeczce cukru. Następnie wlewamy
letnie mleko, wsypujemy 50 g
mąki, mieszamy tak, by nie było grudek. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy
w ciepłe miejsce, na 20-30 min. Jajko i żółtko ubijamy z cukrem na puszystą
masę. Łączymy z rozczynem, dodajemy resztę mąki. Ciasto wyrabiamy ręką ok. 15
min, następnie łączymy z rozpuszczonym masłem, do całkowitego połączenia. Ciasto
rozwałkowujemy na 1 cm,
na brzegu umieszczamy owoce z dżemu, razem z galaretką. Całość zawijamy i
przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej formy ( 12x31 ).
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Ciasto pieczemy 35 min w temperaturze 190°C.
Cudna, puchata!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Dziękujemy :)
Usuń