poniedziałek, 11 stycznia 2016

Łazanki tradycyjne (nasze)

Pyszne, proste i szybkie danie. Z naszym ulubionym makaronem. Lubimy tradycyjne, polskie dania.







 

Składniki

200 g makaronu łazanki
1/2 małej główki  kapusty
200 g boczku surowego wędzonego
1 łyżka oleju
1 duża cebula
70 ml bulionu warzywnego
kminek mielony
sok z cytryny
sól, pieprz
natka pietruszki

 

Przygotowanie

 
Makaron ugotowałem wg przepisu zawartego na opakowaniu.

Boczek pokroiłem w niewielką kostkę, podsmażyłem na rozgrzanym tłuszczu, pod koniec dodałem posiekaną cebulę. Smażyłem do jej zeszklenia.

Kapustę poszatkowałem, dodałem do boczku z cebulą i zalałem bulionem. Dusiłem pod przykryciem do jej miękkości, nadmiar bulionu odparowałem.

Do całości dodałem makaron, wszystkie składniki wymieszałem, do smaku doprawiłem kminkiem, sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Przed podaniem udekorowałem posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz