poniedziałek, 11 stycznia 2016

Ciasto drożdżowe z dżemem truskawkowym

Ciasto drożdżowe jest, zaraz po szarlotce, naszym drugim ulubionym ciastem. Idealne na początek dnia, z zimnym mlekiem <3 






 

Składniki

300 g mąki
20 g świeżych drożdży
100 ml mleka
1 jajko
1 żółtko
50 g cukru
75 g masła
1 dżem truskawkowy (z owocami)

 

Przygotowanie

 
Drożdże rozpuszczamy w łyżeczce cukru. Następnie wlewamy letnie mleko, wsypujemy 50 g mąki, mieszamy tak, by nie było grudek. Miskę przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, na 20-30 min. Jajko i żółtko ubijamy z cukrem na puszystą masę. Łączymy z rozczynem, dodajemy resztę mąki. Ciasto wyrabiamy ręką ok. 15 min, następnie łączymy z rozpuszczonym masłem, do całkowitego połączenia. Ciasto rozwałkowujemy na 1 cm, na brzegu umieszczamy owoce z dżemu, razem z galaretką. Całość zawijamy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia, prostokątnej formy ( 12x31 ). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 min. Ciasto pieczemy 35 min w temperaturze  190°C.

2 komentarze: