piątek, 8 stycznia 2016

Pulpety w sosie pomidorowym z cukinią

Tak przygotowane pulpety są delikatne i niesamowite w smaku.







 

Składniki

250 g łopatki wieprzowej
1 duża cebula
1/2 łyżeczki majeranku
1/4 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego
mąka
2 łyżki oleju
250 ml bulionu warzywnego
250 ml passaty pomidorowej
1 łyżeczka czosnku staropolskiego
1 szczypta mielonego cynamonu
1 mała cukinia
cukier
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Mięso mielimy na średniej wielkości oczkach. Do mięsa dodajemy posiekaną cebulę, przyprawy ( majeranek, sól, ¼ łyżeczki pieprzu, ½ łyżeczki pieprzu ziołowego) i kilka łyżek zimnej wody. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy i formujemy z nich pulpety ( wielkość i kształt zależą od naszych preferencji). Pulpety obtaczamy w mące, podsmażamy na rozgrzanym oleju ( z każdej strony) i zalewamy gorącym bulionem. Całość chwilę podgrzewamy, dodajemy passatę razem z cynamonem i czosnkiem staropolskim. Po 15 minutach wrzucamy pokrojoną w kostkę cukinię. Gotujemy na średnim ogniu ( bez przykrycia ) do uzyskania przez nas ulubionej gęstości sosu. Do smaku doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam pulpety, a szczególnie z dodatkiem pomidorów. Też takie często robię :-)

    OdpowiedzUsuń