piątek, 8 stycznia 2016

Muszle z łososiem

Danie z kuchni włoskiej. 








Składniki

  • 250 g makaronu conchiglie (muszle)
  • 400 g fileta ze świeżego łososia
  • 3 pomidory z puszki
  • pół szklanki białego wina
  • 100 g śmietany
  • 100 g startego parmezanu
  • 3 ząbki czosnku
  • szczypta szafranu
  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki oliwy
  • półtora szklanki sosu pomidorowego z bazylią
  • sól

     

    Przygotowanie

      Szafran zaparzyłem podgrzanym winem, wymieszałem z masłem. Łososia pokroiłem w kostkę, oprószyłem mąką i podsmażyłem na oliwie.
    Dodałem pokrojone pomidory, posiekany czosnek, wino z szafranem i śmietanę. Gotowałem kilka minut. Do płaskiego żaroodpornego naczynia wlałem sos pomidorowy. Włożyłem odcedzone muszle, każdą napełniłem nadzieniem z łososia. Posypałem parmezanem, zapiekałem w temperaturze 220 stopni C, aż cały ser się rozpuścił.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza