Muszle z łososiem
Danie z kuchni włoskiej.
Składniki
-
250 g
makaronu conchiglie (muszle)
-
400 g
fileta ze świeżego łososia
-
3
pomidory z puszki
-
pół
szklanki białego wina
-
100 g
śmietany
-
100 g
startego parmezanu
-
3 ząbki
czosnku
-
szczypta
szafranu
-
2 łyżki mąki
-
1 łyżka
masła
-
4 łyżki
oliwy
-
półtora
szklanki sosu pomidorowego z bazylią
-
sól
Przygotowanie
Szafran zaparzyłem podgrzanym winem, wymieszałem z masłem. Łososia pokroiłem w kostkę, oprószyłem mąką i podsmażyłem na oliwie.
Dodałem pokrojone pomidory, posiekany czosnek, wino z szafranem i
śmietanę. Gotowałem kilka minut. Do płaskiego żaroodpornego naczynia
wlałem sos pomidorowy. Włożyłem odcedzone muszle, każdą napełniłem
nadzieniem z łososia. Posypałem parmezanem, zapiekałem w temperaturze
220 stopni C, aż cały ser się rozpuścił.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz