czwartek, 7 stycznia 2016

Zupa krem z kukurydzy konserwowej

Naszła nas nagła chęć na zupę z kukurydzy...a, że o tej porze roku nie ma świeżej, użyliśmy konserwowej.








Składniki

2 puszki (duże) kukurydzy konserwowej
600 ml bulionu warzywnego
4 duże cebule
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki śmietany 18%
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
natka pietruszki
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 

Cebule obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju.
Dodajemy kukurydzę wraz z zalewą, dodajemy bulion, doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem. Gotujemy 15 min, po czym zestawiamy z ognia, lekko studzimy i dodajemy śmietanę. Miksujemy na gładko. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz