Szczi
Popularna zupa w kuchni rosyjskiej. Jest jej wiele wariantów.
Podstawowy to z wołowiną i kiszoną kapustą. Proponujemy na wędzonych
kościach wieprzowych. Wg nas jest to taka zupa pomiędzy barszczem
ukraińskim a kapuśniakiem. Doskonale nadaje się do ogrzewania na
następny dzień.
Składniki
-
500 g
kiszonej kapusty
-
4 łyżki
masła
-
4 ziemniaki
-
1 marchewka
-
1.5 l rosołu
-
1 cebula
-
1
pietruszka
-
4 łyżki
przecieru pomidorowego
-
400
g wędzonych kości wieprzowych
-
sól
-
pieprz
-
listek
laurowy
-
kwaśna śmietana
-
natka
pietruszki
-
koperek
-
szczypiorek
Przygotowanie
Wędzone kości zalałem 1,5 l wody. Zagotowałem.
Kapustę przepłukałem i dobrze odcisnąłem. Włożyłem do garnka, dodałem 3
łyżki masła, wlałem tyle rosołu, aby kapusta się nie przypaliła.
Przykryłem, dusiłem ok. 5 minut na bardzo mocnym ogniu. Następnie
zmniejszyłem płomień, gotowałem ok. 1,5 godziny, od czasu do czasu
mieszając. Pokroiłem marchewkę, pietruszkę i cebulę, zeszkliłem je na
maśle. Dodałem przecier, smażyłem razem do miękkości warzyw. Ziemniaki
obrałem, pokroiłem w kostkę. Dodałem do kapusty. Podduszone warzywa
również dodałem na 10 minut przed końcem gotowania kapusty. Wlałem
resztę rosołu wraz z kostkami. Gotowałem przez 30 minut. Dodałem sól,
pieprz i listek laurowy, gotowałem jeszcze ok. 10 minut. Podałem
dekorując kleksem śmietany i posiekaną zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz