Składniki
400 g filetów śledziowych500 ml mleka
2 cebule
100 ml oleju słonecznikowego
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
100 g świeżego ananasa
5 ziaren ziela angielskiego
2 ogórki kiszone
4 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie
Śledzie moczymy w mleku przez godzinę, odsączamy, płuczemy w
wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki.
Cebule kroimy w piórka, szklimy na oliwie, dodajemy
koncentrat pomidorowy, osączoną z zalewy kukurydzę, liście laurowe, ziele
angielskie, pokrojonego w kostkę ananasa i ogórki kiszone oraz syrop. Całość
podgrzewamy, cały czas mieszając. Marynatę studzimy, dodajemy pokrojone
śledzie, mieszamy. Całość wstawiamy na 2 dni do lodówki, aż smaki się
przegryzą.
Hmmm najlepsze.
OdpowiedzUsuń