środa, 6 stycznia 2016

Śledzie słodko-kwaśne

Kolejna wariacja śledziowa...po prostu uwielbiamy <3







 

Składniki

400 g filetów śledziowych
500 ml mleka
2 cebule
100 ml oleju słonecznikowego
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
100 g świeżego ananasa
5 ziaren ziela angielskiego
2 ogórki kiszone
4 łyżki syropu klonowego

 

Przygotowanie

 
Śledzie moczymy w mleku przez godzinę, odsączamy, płuczemy w wodzie i osuszamy papierowym ręcznikiem. Kroimy na mniejsze kawałki.
Cebule kroimy w piórka, szklimy na oliwie, dodajemy koncentrat pomidorowy, osączoną z zalewy kukurydzę, liście laurowe, ziele angielskie, pokrojonego w kostkę ananasa i ogórki kiszone oraz syrop. Całość podgrzewamy, cały czas mieszając. Marynatę studzimy, dodajemy pokrojone śledzie, mieszamy. Całość wstawiamy na 2 dni do lodówki, aż smaki się przegryzą.

1 komentarz: