sobota, 2 stycznia 2016

Gołąbki z ryżem jaśminowym

Lekko podrasowane klasyczne gołąbki znalazły się na naszym stole.Ze wspaniałym ryżem jaśminowym od Skworcu 
http://www.skworcu.com.pl/pl_przyprawy,41.html







Składniki

  • Farsz:
  • 1 szklanka ryżu jaśminowego
  • 600 g łopatki wieprzowej
  • 1 łyżka czosnku staropolskiego
  • 4 cebule
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • Dodatkowo:
  • 1 średniej wielkości kapusta biała
  • 1 l bulionu warzywnego

     

    Przygotowanie

      Kapustę sparzyłem w posłodzonej wodzie. Ostudziłem liście. Usunąłem „nerwy”.
    Mięso zmieliłem na najmniejszych oczkach.
    Ryż ugotowałem na półtwardo. Ostudziłem i dodałem do mięsa.
    Cebule posiekałem, zeszkliłem na rozgrzanym tłuszczu, dodałem do mięsa. Całość doprawiłem, solą, pieprzem i czosnkiem. Składniki dokładnie połączyłem.
    Na każdy liść ułożyłem farsz i zawinąłem. Dno brytfanki wyłożyłem wierzchnimi liśćmi kapusty ,ułożyłem na nich gołąbki ,które zalałem bulionem warzywnym, wierzch zakryłem pozostałymi liśćmi. Zapiekałem je przez 2 godziny w temperaturze 200° C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz