niedziela, 6 grudnia 2015

Rosół z suszonych grzybów

MMM<3 Przepyszna propozycja na rosół z suszonych grzybów.






Składniki

100 g suszonych grzybów
2 łyżki oleju
500 g wołowiny
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
750 ml bulionu wołowego
750 ml bulionu grzybowego
200 ml wytrawnego czerwonego wina
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
sos sojowy
natka pietruszki
makaron

 

 

Przygotowanie

 
Grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy przez całą noc. Odcedzamy.
Wołowinę kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę marchewki, pietruszkę, seler i chwilę razem podsmażamy. Zalewamy winem i dusimy na małym ogniu przez kwadrans. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, zalewamy bulionem wołowo-grzybowym. Gotujemy na małym ogniu przez 2-2,5 godzin, od czasu do czasu zbierając szumowiny.
Grzyby gotujemy w wodzie, w której były moczone, do miękkości. Wyławiamy i kroimy w paski.
Grzyby dodajemy do zupy. Gotujemy 5 min. Do smaku doprawiamy sosem sojowym i pieprzem.
Rosół podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz