Składniki
100 g suszonych grzybów2 łyżki oleju
500 g wołowiny
1 cebula
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
750 ml bulionu wołowego
750 ml bulionu grzybowego
200 ml wytrawnego czerwonego wina
2 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
sos sojowy
natka pietruszki
makaron
Przygotowanie
Grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy przez całą noc.
Odcedzamy.
Wołowinę kroimy na mniejsze kawałki, podsmażamy na
rozgrzanym tłuszczu. Wrzucamy posiekaną cebulę i pokrojone w kostkę marchewki,
pietruszkę, seler i chwilę razem podsmażamy. Zalewamy winem i dusimy na małym
ogniu przez kwadrans. Następnie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie,
pieprz ziarnisty, zalewamy bulionem wołowo-grzybowym. Gotujemy na małym ogniu
przez 2-2,5 godzin, od czasu do czasu zbierając szumowiny.
Grzyby gotujemy w wodzie, w której były moczone, do
miękkości. Wyławiamy i kroimy w paski.
Grzyby dodajemy do zupy. Gotujemy 5 min. Do smaku doprawiamy
sosem sojowym i pieprzem.
Rosół podajemy z makaronem i posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz