sobota, 5 grudnia 2015

Placki z kapusty z pomidorowo-mięsnym sosem

Bo to było tak...kapusta została, więc trzeba było coś zrobić...dokładnie tak, jak z wołowiną. No i mamy takie pyszne placuchy, które są świetne na ciepło, jak i na zimno. Charakter sosu uwypukla przyprawa do wołowiny od Skworcu. Świetne proporcje, rewelacyjne aromaty <3
https://www.facebook.com/SKWORCUpl/?fref=ts
http://www.skworcu.com.pl/pl_przyprawy,41.html







Składniki

1 mała biała kapusta
2 jajka
100 g mąki
1 pęczek koperku
olej
sól, pieprz
Sos:
250 g mielonej wołowiny
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do wołowiny
1 puszka krojonych pomidorów

 

 

Przygotowanie

 

Kapustę ścieramy na grubych oczkach, dodajemy jajka, mąkę i koperek, wyrabiamy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano.
Mieloną wołowinę z cebulą  podsmażamy na oleju, oprószamy przyprawą do wołowiny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy przez minutę. Do mięsa dodajemy pomidory wraz z zalewą i dusimy na wolnym ogniu, do uzyskania ulubionej przez nas konsystencji (u nas 35 min bez przykrycia). Podajemy razem z plackami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz