Łopatka pieczona z czosnkiem, rozmarynem i marchewką
Pieczona wieprzowa łopatka idealnie pasuje na świąteczny stół, ale sprawdzi się również jako wędlina na kanapki.
Składniki
-
800 g
łopatki wieprzowej
-
2 duże
marchewki
-
5 ząbków
czosnku
-
3 łyżki
sosu sojowego
-
2 łyżki
miodu
-
4 łyżki
oliwy
-
2
gałązki rozmarynu
-
1
łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
-
1
łyżeczka kolendry w ziarnach
-
2
ziarenka ziela angielskiego
-
2 łyżki
oliwy
Przygotowanie
Łopatkę umyłem, osuszyłem. W moździerzu roztarłem pieprz i
kolendrę. Mieszanką dokładnie natarłem mięso ze wszystkich stron.
Włożyłem do mocnego worka foliowego, wlałem sos sojowy. Czosnek
pokroiłem na plasterki, które wraz z 2 gałązkami rozmarynu dodałem do
mięsa. Marchewki umyłem, osuszyłem, obrałem, a następnie pokroiłem na
grubsze plastry na ukos. Również dodałem do łopatki. Wsypałem jeszcze
ziele angielskie i całość podlałem 2 łyżkami oliwy. Zamknąłem worek,
wymasowałem przez folię mięso i wstawiłem na noc do lodówki. Następnego
dnia po wyjęciu z worka oczyściłem mięso z plastrów czosnku i rozmarynu.
Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i przesmażyłem mięso z każdej
strony. Rozgrzałem piekarnik do 170 stopni C. Na dno brytfanki wylałem
troszkę oleju, położyłem połowę marchewek i część czosnku , ułożyłem na
tym mięso. Dołożyłem resztę marchewek, czosnku i to co zostało z
marynaty. Całość oblałem 2 łyżkami miodu, przykryłem i piekłem półtora
godziny. Ostatnie 10 minut zapiekałem bez pokrywki, aby płyn odparował a
mięso się zrumieniło. Po przestudzeniu podałem mięso na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz