poniedziałek, 7 grudnia 2015

Łopatka pieczona z czosnkiem, rozmarynem i marchewką

Pieczona wieprzowa łopatka idealnie pasuje na świąteczny stół, ale sprawdzi się również jako wędlina na kanapki. 








Składniki

  • 800 g łopatki wieprzowej
  • 2 duże marchewki
  • 5 ząbków czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki miodu
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w ziarnach
  • 1 łyżeczka kolendry w ziarnach
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 łyżki oliwy

     

     

    Przygotowanie



    Łopatkę umyłem, osuszyłem. W moździerzu roztarłem pieprz i kolendrę. Mieszanką dokładnie natarłem mięso ze wszystkich stron. Włożyłem do mocnego worka foliowego, wlałem sos sojowy. Czosnek pokroiłem na plasterki, które wraz z 2 gałązkami rozmarynu dodałem do mięsa. Marchewki umyłem, osuszyłem, obrałem, a następnie pokroiłem na grubsze plastry na ukos. Również dodałem do łopatki. Wsypałem jeszcze ziele angielskie i całość podlałem 2 łyżkami oliwy. Zamknąłem worek, wymasowałem przez folię mięso i wstawiłem na noc do lodówki. Następnego dnia po wyjęciu z worka oczyściłem mięso z plastrów czosnku i rozmarynu. Na patelni rozgrzałem 2 łyżki oliwy i przesmażyłem mięso z każdej strony. Rozgrzałem piekarnik do 170 stopni C. Na dno brytfanki wylałem troszkę oleju, położyłem połowę marchewek i część czosnku , ułożyłem na tym mięso. Dołożyłem resztę marchewek, czosnku i to co zostało z marynaty. Całość oblałem 2 łyżkami miodu, przykryłem i piekłem półtora godziny. Ostatnie 10 minut zapiekałem bez pokrywki, aby płyn odparował a mięso się zrumieniło. Po przestudzeniu podałem mięso na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz