piątek, 18 grudnia 2015

Roladki z mięsa mielonego

Jeśli znudziły Wam się zwykłe roladki, zachęcamy do spróbowania tych pyszności.







Składniki

500 g łopatki wieprzowej
5 dużych pieczarek
1 cebula
100 g sera żółtego
1 jajko
5 łyżek kaszy manny
400 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
olej
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Łopatkę myjemy, osuszamy i mielimy razem z cebulą. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy kaszę, sól i pieprz, dokładnie wyrabiamy. Mięso dzielimy na 4 części.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Każdą z czterech części rozwałkowujemy na prostokąt o grubości 10 mm. Na wierzch dajemy ser i pieczarki. Mięso zawijamy w roladki, smażymy na złoto z każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy i zalewamy bulionem. Do całości dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy (przy pomocy trzepaczki z kulką), wlewamy mąkę rozrobioną w zimnej wodzie. Cały czas mieszając zagotowujemy. Sosem polewamy roladki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz