Składniki
500 g łopatki wieprzowej5 dużych pieczarek
1 cebula
100 g sera żółtego
1 jajko
5 łyżek kaszy manny
400 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietanki 30%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
olej
sól, pieprz
Przygotowanie
Łopatkę myjemy, osuszamy i mielimy razem z cebulą. Do mięsa
wbijamy jajko, dodajemy kaszę, sól i pieprz, dokładnie wyrabiamy. Mięso
dzielimy na 4 części.
Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę.
Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Każdą z czterech części rozwałkowujemy na prostokąt o
grubości 10 mm.
Na wierzch dajemy ser i pieczarki. Mięso zawijamy w roladki, smażymy na złoto z
każdej strony na rozgrzanym tłuszczu.
W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy posiekaną cebulę,
szklimy i zalewamy bulionem. Do całości dodajemy śmietanę, dokładnie mieszamy
(przy pomocy trzepaczki z kulką), wlewamy mąkę rozrobioną w zimnej wodzie. Cały
czas mieszając zagotowujemy. Sosem polewamy roladki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz