Składniki
500 g makaronu spaghetti2 cebule
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
200 g boczku surowego
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
50 ml oliwy z oliwek
400 ml czerwonego półwytrawnego wina
100 ml passaty pomidorowej
oregano
500 ml bulionu wołowego
120 ml śmietanki 30%
sól, pieprz
Przygotowanie
Cebule, marchew i seler drobno siekamy. Boczek kroimy w
drobną kostkę, wytapiamy na oliwie. Do boczku dodajemy mięso i warzywa,
podsmażamy i zalewamy winem. Smażymy na małym ogniu do całkowitego odparowania
wina. Do sosu dodajemy passatę, oregano i pieprz. Całość zalewamy bulionem i
gotujemy na małym ogniu przez dwie godziny. Nadmiar płynu odparowujemy,
dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy
zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Podajemy od razu po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz