niedziela, 20 grudnia 2015

Spaghetti bolognese

Może odrobinę pracochłonne danie jak na makaron, ale smaki....boskie <3






Składniki

500 g makaronu spaghetti
2 cebule
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
200 g boczku surowego
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
50 ml oliwy z oliwek
400 ml czerwonego półwytrawnego wina
100 ml passaty pomidorowej
oregano
500 ml bulionu wołowego
120 ml śmietanki 30%
sól, pieprz

 

Przygotowanie

 
Cebule, marchew i seler drobno siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na oliwie. Do boczku dodajemy mięso i warzywa, podsmażamy i zalewamy winem. Smażymy na małym ogniu do całkowitego odparowania wina. Do sosu dodajemy passatę, oregano i pieprz. Całość zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu przez dwie godziny. Nadmiar płynu odparowujemy, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Podajemy od razu po przygotowaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz