wtorek, 22 grudnia 2015

Sałatka z serem pleśniowym , gruszką i sałatą rzymską

Ciekawe połączenie wielu smaków. 







Składniki

  • 200 g surowego boczku podwójnie wędzonego
  • 2 gruszki
  • 200 g sera pleśniowego z niebieską i biała pleśnią
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 2 łyżki igieł świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki białego wina
  • 200 g sałaty rzymskiej
  • 2 łyżki oliwy
  • sok z połowy cytryny

     

    Przygotowanie



    Rozgrzałem piekarnik do temperatury 180 stopni C.. Plasterki boczku rozłożyłem na blasze i wstawiłem do piekarnika na ok.10 minut. Wyjąłem, odłożyłem na ręcznik kuchenny, aby ostygły i stwardniały. Gruszki po umyciu przeciąłem na 4 części, usunąłem gniazda nasienne i przeciąłem jeszcze na połówki. Roztopiłem masło na patelni i włożyłem gruszki. Skropiłem miodem, dodałem rozmaryn, smażyłem kilka minut, aż sos zgęstniał i stał się kleisty. Wlałem wino i podgrzewałem dalej przez 2 minuty, co pewien czas mieszałem, zdjąłem z ognia i odstawiłem. Liście sałaty wrzuciłem na półmisek i wymieszałem z oliwą i sokiem z cytryny. Doprawiłem solą i pieprzem. Ser rozdrobniłem, dodałem do sałaty rozłożyłem kawałki gruszek i lekko pokruszony boczek. Polałem sosem miodowo-rozmarynowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz