Sałatka z serem pleśniowym , gruszką i sałatą rzymską
Ciekawe połączenie wielu smaków.
Składniki
-
200 g
surowego boczku podwójnie wędzonego
-
2 gruszki
-
200 g
sera pleśniowego z niebieską i biała pleśnią
-
2 łyżki
masła
-
4 łyżki
płynnego miodu
-
2 łyżki
igieł świeżego rozmarynu
-
sól
-
pieprz
-
3 łyżki
białego wina
-
200 g
sałaty rzymskiej
-
2 łyżki
oliwy
-
sok z
połowy cytryny
Przygotowanie
Rozgrzałem piekarnik do temperatury 180 stopni C.. Plasterki
boczku rozłożyłem na blasze i wstawiłem do piekarnika na ok.10 minut.
Wyjąłem, odłożyłem na ręcznik kuchenny, aby ostygły i stwardniały.
Gruszki po umyciu przeciąłem na 4 części, usunąłem gniazda nasienne i
przeciąłem jeszcze na połówki. Roztopiłem masło na patelni i włożyłem
gruszki. Skropiłem miodem, dodałem rozmaryn, smażyłem kilka minut, aż
sos zgęstniał i stał się kleisty. Wlałem wino i podgrzewałem dalej przez
2 minuty, co pewien czas mieszałem, zdjąłem z ognia i odstawiłem.
Liście sałaty wrzuciłem na półmisek i wymieszałem z oliwą i sokiem z
cytryny. Doprawiłem solą i pieprzem. Ser rozdrobniłem, dodałem do sałaty
rozłożyłem kawałki gruszek i lekko pokruszony boczek. Polałem sosem
miodowo-rozmarynowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz