wtorek, 22 grudnia 2015

Śledzie po kaszubsku

Tradycyjna sałatka śledziowa pochodząca z Kaszub. Polecamy nie tylko na wigilijne stoły.








Składniki

500 g filetów śledziowych
50 g cukru
80 ml oleju rzepakowego
40 ml octu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 duże cebule
1/2 łyżeczki gorczycy
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe

 

Przygotowanie

 
Filety śledziowe przez kilka godzin moczymy w mleku. Odsączamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na 2-3 cm kawałki.
Cebule kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym oleju. Dodajemy cukier i podsmażamy przez chwilę. Następnie wlewamy ocet, dodajemy koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dokładnie ze sobą łączymy, dusimy 5 min i zestawiamy z ognia. Dodajemy gorczycę, ponownie mieszamy i studzimy. Do sosu dodajemy filety, mieszamy i przekładamy do słoików. Zakręcamy i wkładamy do lodówki na kilka dni przed podaniem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz