Składniki
500 g filetów śledziowych50 g cukru
80 ml oleju rzepakowego
40 ml octu
4 łyżki koncentratu pomidorowego
4 duże cebule
1/2 łyżeczki gorczycy
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
Przygotowanie
Filety śledziowe przez kilka godzin moczymy w mleku.
Odsączamy, płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy na 2-3 cm kawałki.
Cebule kroimy w piórka, szklimy na rozgrzanym oleju.
Dodajemy cukier i podsmażamy przez chwilę. Następnie wlewamy ocet, dodajemy
koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziele angielskie. Całość dokładnie ze
sobą łączymy, dusimy 5 min i zestawiamy z ognia. Dodajemy gorczycę, ponownie
mieszamy i studzimy. Do sosu dodajemy filety, mieszamy i przekładamy do
słoików. Zakręcamy i wkładamy do lodówki na kilka dni przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz