Składniki
Ciasto na pierogi:500 g mąki
250 gorącej wody
1 jajko
Farsz:
500 g wątróbki gęsiej
2 łyżki masła klarowanego
3 łyżki smalcu gęsiego
1 jabłko
2 średnie cebule
sól
pieprz
1 łyżeczka brązowego cukru
mąka
Omasta:
1 duża cebula
2 łyżki masła
250 g pieczarek
sól i pieprz
Przygotowanie
W misce usypujemy kopczyk z mąki, robimy dołek i wlewamy
gorącą wodę. Delikatnie, przy pomocy noża zagniatamy mąkę do środka. Gdy już
mąkę z wodą wyrobimy, ponownie robimy w cieście dołek, wsypujemy odrobinę mąki
i wbijamy jajko. Ciasto wyrabiamy dłońmi tak aby było lekko „lejące”. Wyrobione
ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy kółka.
Wątróbkę dokładnie myjemy, usuwamy błony i tłuszcz, kroimy
na mniejsze kawałki.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jabłka kroimy na cztery części, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki, jedną ćwiartkę kroimy ze skórką.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego. Wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu tak długo, aż cukier się z karmelizował. Dodajemy cebulę i jabłka. Smażymy 10 minut.
W tym samym czasie na drugiej patelni roztapiamy smalec gęsi. Wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być zrumieniona z zewnątrz i różowa w środku. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mielimy.
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Jabłka kroimy na cztery części, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na mniejsze kawałki, jedną ćwiartkę kroimy ze skórką.
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła klarowanego. Wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu tak długo, aż cukier się z karmelizował. Dodajemy cebulę i jabłka. Smażymy 10 minut.
W tym samym czasie na drugiej patelni roztapiamy smalec gęsi. Wątróbkę obtaczamy w mące i smażymy z obu stron. Prawidłowo usmażona wątróbka powinna być zrumieniona z zewnątrz i różowa w środku. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość mielimy.
Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy,
wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na
powierzchnię wody.
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na maśle,
doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z pierogami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz