niedziela, 27 grudnia 2015

Strudel z białym makiem

Przepis na ciasto makowe, w którym wykorzystaliśmy biały mak od Skworcu, a zamiast rodzynek suszone daktyle oraz orzechy pekan. 

 http://www.skworcu.com.pl/pl_przyprawy,41.html








Składniki

  • 250 g mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • 1 cytryna
  • 80 g masła
  • 300 g maku białego
  • 1 l mleka 
  • 40 g orzechów pekan
  • 40 g suszonych daktyli
  • 150 g cukru
  • 50 ml słodkiej śmietany
  • 30 g skórki cytryny
  • 1 łyżka masła do smarowania blachy

     

    Przygotowanie

      Mak zalałem wrzącą wodą, a następnie ją zlałem i wlałem mleko. Na małym ogniu gotowałem 30 minut, a potem zdjąłem z ognia i zostawiłem na 4 godziny. Na sicie położyłem gazę i odcedziłem mleko. Odcisnąłem mak na ściereczce i 2 razy przepuściłem przez maszynkę. Cytrynę sparzyłem i na drobnej tarce starłem skórkę, a sok wycisnąłem.
    Mak połączyłem ze śmietaną, cukrem, opłukanymi orzechami pekan, opłukanymi daktylami oraz skórką z cytryny.
    W mące zrobiłem wgłębienie , wbiłem w nie jajka, wsypałem szczyptę soli, wlałem 150 ml wody, łyżkę soku z cytryny. Zagniotłem ciasto i odstawiłem na pół godziny do lodówki.
    Następie rozwałkowałem ciasto na grubość 2 mm na oprószonej mąką stolnicy i polałem stopionym masłem (zostawiłem 2 łyżki). Na wierzchu równomiernie rozłożyłem masę makową i zwinąłem ciasto w rulon. Ułożyłem na posmarowanej masłem blasze i polałem resztą stopionego masła. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekłem 40 minut.

2 komentarze:

  1. Co to za polewa? Może zamiast rogali marcińskich zrobię makowiec z białym makiem...

    OdpowiedzUsuń
  2. Lukier pomarańczowy http://www.rngkitchen.pl/2014/12/lukier-pomaranczowy-ucierany.html

    OdpowiedzUsuń