http://www.skworcu.com.pl/pl_przyprawy,41.html
Składniki
- 250 g mąki
- 2 jajka
- sól
- 1 cytryna
- 80 g masła
- 300 g maku białego
- 1 l mleka
- 40 g orzechów pekan
- 40 g suszonych daktyli
- 150 g cukru
- 50 ml słodkiej śmietany
- 30 g skórki cytryny
-
1 łyżka
masła do smarowania blachy
Przygotowanie
Mak zalałem wrzącą wodą, a następnie ją zlałem i wlałem mleko. Na małym ogniu gotowałem 30 minut, a potem zdjąłem z ognia i zostawiłem na 4 godziny. Na sicie położyłem gazę i odcedziłem mleko. Odcisnąłem mak na ściereczce i 2 razy przepuściłem przez maszynkę. Cytrynę sparzyłem i na drobnej tarce starłem skórkę, a sok wycisnąłem.
Mak połączyłem ze śmietaną, cukrem, opłukanymi orzechami pekan, opłukanymi daktylami oraz skórką z cytryny.
W mące zrobiłem wgłębienie , wbiłem w nie jajka, wsypałem szczyptę soli, wlałem 150 ml wody, łyżkę soku z cytryny. Zagniotłem ciasto i odstawiłem na pół godziny do lodówki.
Następie rozwałkowałem ciasto na grubość 2 mm na oprószonej mąką stolnicy i polałem stopionym masłem (zostawiłem 2 łyżki). Na wierzchu równomiernie rozłożyłem masę makową i zwinąłem ciasto w rulon. Ułożyłem na posmarowanej masłem blasze i polałem resztą stopionego masła. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piekłem 40 minut.


Co to za polewa? Może zamiast rogali marcińskich zrobię makowiec z białym makiem...
OdpowiedzUsuńLukier pomarańczowy http://www.rngkitchen.pl/2014/12/lukier-pomaranczowy-ucierany.html
OdpowiedzUsuń