niedziela, 13 grudnia 2015

Duszona pieczona łopatka z boczniakami

No właśnie...znowu nam się za dużo zrobiło. Tym razem pieczeni. Można ją zamrozić na zaś, właśnie do takiego pysznego obiadu lub wykorzystać na bieżąco. Nie lubimy jak się coś w domu marnuje, więc zawsze eksperymentujemy. Dla nas to pyszna zabawa, dla Was możliwość wykorzystania tego, co macie aktualnie pod ręką.








Składniki

400 g łopatki pieczonej
200 g boczniaków
1 duża cebula
1 łyżeczka masła klarowanego
500 ml bulionu wołowego
1 łyżka mąki ziemniaczanej
2 ziarna jałowca
świeży majeranek (opcjonalnie suszony dodany troszkę wcześniej)
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Cebulę siekamy, razem z pokrojonymi w paski boczniakami podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w kostkę, pieczoną karkówkę, zalewamy bulionem, wrzucamy jałowiec i dusimy pod przykryciem przez 30 min. Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do sosu i zagotowujemy, cały czas mieszając. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy listkami majeranku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz