Składniki
300 g łopatki wieprzowej1 szklanka ryżu arborio
6 łyżek białego wina
1 łyżeczka masła klarowanego
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie
Łopatkę kroimy w kostkę, warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy mięso razem z warzywami,
dodajemy ryż, dolewamy wino, smażymy do momentu, kiedy alkohol wyparuje. Następnie
stopniowo wlewamy bulion i dusimy cały czas mieszając, dodajemy przeciśnięty
przez praskę czosnek. Bulion dolewamy do momentu, kiedy ryż wchłonie wszystko i
stanie się miękki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z posiekaną
natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz