niedziela, 13 grudnia 2015

Risotto wieprzowo-warzywne

Smaczna i szybka propozycja na sycące danie.








Składniki

300 g łopatki wieprzowej
1 szklanka ryżu arborio
6 łyżek białego wina
1 łyżeczka masła klarowanego
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1 cebula
2 ząbki czosnku
500 ml bulionu warzywnego
natka pietruszki
sól, pieprz

 

 Przygotowanie

 
Łopatkę kroimy w kostkę, warzywa obieramy i kroimy w kostkę. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz, podsmażamy mięso razem z warzywami, dodajemy ryż, dolewamy wino, smażymy do momentu, kiedy alkohol wyparuje. Następnie stopniowo wlewamy bulion i dusimy cały czas mieszając, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Bulion dolewamy do momentu, kiedy ryż wchłonie wszystko i stanie się miękki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy z posiekaną natką pietruszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz