piątek, 6 listopada 2015

Zupa z dyni i sera koziego

Aromatyczna zupa, jesienna, z nutką imbiru.
















Składniki

2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
1,2 l wrzątku
1 łyżeczka klarowanego masła
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
800 g miąższu dyni piżmowej
150 g sera koziego podpuszczkowego
imbir mielony
2 łyżeczki koperku
1 szkl drobnego makaronu (np zacierki)
sól, pieprz

Przygotowanie

Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy je na klarowanym maśle (około 5 min), po czym zalewamy gorącą wodą, dodajemy sól, liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotujemy około 20 min, kilka minut przed końcem wrzucamy makaron i gotujemy dalej, od czasu do czasu mieszając.
Dynię obieramy, usuwamy miąższ i razem z serem kozim ścieramy na drobne wiórki (najmniejsze oczka na tarce). Dodajemy do zupy i gotujemy do miękkości makaronu. Całość doprawiamy solą, pieprzem i suszonym imbirem. Podajemy z posiekanym koperkiem.

3 komentarze: