Składniki
1 porcja rosołowa1 udko
200 g żołądków drobiowych
200 g wołowiny z kością (rosołowej)
ziele angielskie
1 por
1 cebula
2-3 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler korzeniowy
1 podgrzybek suszony
1 ząbek czosnku
190 g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
Przygotowanie
Mięso czyścimy, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą
(tak by zakryła mięso) i zagotowujemy. Zbieramy szumowiny, dodajemy łyżeczkę
soli, ziele angielskie i obrane, oczyszczone warzywa, ząbek czosnku, suszony
kapelusz podgrzybka i opaloną nad płomieniem cebulą. Gotujemy do miękkości
mięsa drobiowego. Zupę przecedzamy, mięso wołowe i żołądki drobiowe kroimy na
mniejsze kawałki dodajemy z powrotem do zupy, marchewki kroimy w krążki i odkładamy.
Gotujemy dalej do miękkości mięsa, dodajemy koncentrat pomidorowy, marchewki, zagotowujemy,
do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym makaronem lub ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz