Składniki
2 marchewki1 pietruszka
1 mały seler
1,2 l wrzątku
1 łyżeczka klarowanego masła
1 liść laurowy
2 ziarna ziela angielskiego
800 g miąższu dyni piżmowej
150 g sera koziego podpuszczkowego
imbir mielony
2 łyżeczki koperku
1 szkl drobnego makaronu (np zacierki)
sól, pieprz
Przygotowanie
Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. Podsmażamy je
na klarowanym maśle (około 5 min), po czym zalewamy gorącą wodą, dodajemy sól,
liść laurowy i ziele angielskie. Całość gotujemy około 20 min, kilka minut
przed końcem wrzucamy makaron i gotujemy dalej, od czasu do czasu mieszając.
Dynię obieramy, usuwamy miąższ i razem z serem kozim
ścieramy na drobne wiórki (najmniejsze oczka na tarce). Dodajemy do zupy i
gotujemy do miękkości makaronu. Całość doprawiamy solą, pieprzem i suszonym
imbirem. Podajemy z posiekanym koperkiem.
nigdy nie jadłam koziego sera...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Polecamy...przepyszny <3
UsuńIdealne połączenie :)
OdpowiedzUsuń