sobota, 7 listopada 2015

Galareta wołowo-wieprzowa

Wersja tradycyjnej galarety , ale tym razem z przewagą wołowiny i agarem ( zastępuje żelatynę )















Składniki

  • 1 golonka wieprzowa
  • 1 nóżka wieprzowa
  • ogon wieprzowy
  • kg wołowiny extra
  • 4 duże marchewki
  • 1 duża pietruszka
  • średni seler
  • 1/2 małego pora - biała część
  • opieczona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 22 g agar- agar
  • sól
  • pieprz mielony
  • jałowiec
  • pieprz ziarnisty
  • ziele angielskie
  • liść laurowy

    Przygotowanie

      Golonkę , nóżkę i ogon dokładnie umyłem ,włożyłem do garnka ,zalałem zimną wodą. Zagotowałem ,zebrałem szumowiny. Dodałem wołowinę. Gotowałem na maleńkim ogniu. Po około 2 godzinach dodałem całe warzywa wcześniej umyte i obrane . Dodałem czosnek i wszystkie przyprawy ,gotowałem na wolnym ogniu ,aż mięso zaczęło odchodzić od kości. Następnie mięso i warzywa wyjąłem z wywaru. Powstały bulion przesączyłem przez gęste sito. Dodałem rozpuszczony w ciepłej wodzie agar-agar Doprawiłem solą i pieprzem.
    Mięso po ostygnięciu ,rozdrobniłem na małe kawałki. Marchew pokroiłem w krążki. Wyporcjowałem marchew i mięso do pojemników, zalałem bulionem. Odstawiłem w chłodne miejsce do ostygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz