Wersja tradycyjnej galarety , ale tym razem z przewagą wołowiny i agarem ( zastępuje żelatynę )
Składniki
- 1 golonka wieprzowa
- 1 nóżka wieprzowa
- ogon wieprzowy
- kg wołowiny extra
- 4 duże marchewki
- 1 duża pietruszka
- średni seler
- 1/2 małego pora - biała część
- opieczona cebula
- 4 ząbki czosnku
- 22 g agar- agar
- sól
- pieprz mielony
- jałowiec
- pieprz ziarnisty
- ziele angielskie
- liść laurowy
Przygotowanie
Golonkę , nóżkę i ogon dokładnie umyłem ,włożyłem do garnka
,zalałem zimną wodą. Zagotowałem ,zebrałem szumowiny. Dodałem wołowinę.
Gotowałem na maleńkim ogniu. Po około 2 godzinach dodałem całe warzywa
wcześniej umyte i obrane . Dodałem czosnek i wszystkie przyprawy
,gotowałem na wolnym ogniu ,aż mięso zaczęło odchodzić od kości.
Następnie mięso i warzywa wyjąłem z wywaru. Powstały bulion przesączyłem
przez gęste sito. Dodałem rozpuszczony w ciepłej wodzie agar-agar
Doprawiłem solą i pieprzem.
Mięso po ostygnięciu ,rozdrobniłem na małe kawałki. Marchew pokroiłem w
krążki. Wyporcjowałem marchew i mięso do pojemników, zalałem bulionem.
Odstawiłem w chłodne miejsce do ostygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz