Składniki
1 podwójna pierś gęsi z kością2 ząbki czosnku
majeranek
sól
1 łyżka smalcu z gęsi
150 g suszonych śliwek
2 jabłka
Przygotowanie
Mięso nacieramy roztartymi ziołami i przyprawami, skórę
naciągamy tak, aby mięso nie było odsłonięte, przypinamy wykałaczkami.
Przekładamy do naczynia żaroodpornego, układamy skórą do góry, skrapiamy
roztopionym tłuszczem, zrumieniamy w piekarniku (220 °C), po czym lekko
skrapiamy wodą i pieczemy w temperaturze 190°C. Śliwki zalewamy gorącą wodą, gdy
napęcznieją, razem z pokrojonymi w ćwiartki jabłkami dodajemy do mięsa.
Pieczemy do jego miękkości, pozostawiamy w wyłączonym piekarniku na kwadrans.
Przed podaniem mięso oddzielamy od kości, kroimy na plasterki, dodajemy owoce i
polewamy powstałym podczas pieczenia sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz