Składniki
100 g małych pieczarek1 duży por
2 marchewki
1 pietruszka
1 mały seler
4 średniej wielkości ziemniaki
100 g wędzonego boczku
1,2 l bulionu warzywnego
1 łyżeczka masła klarowanego
1 łyżeczka majeranku
2 łyżki kaszy jaglanej
natka pietruszki
kminek mielony
sól, pieprz
Przygotowanie
Pieczarki oczyszczamy, kroimy na ćwiartki, pora w krążki,
ziemniaki, seler, pietruszkę i boczek w kostkę, marchew we wstążki (przy pomocy
obieraczki do jarzyn). Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, na niewielkiej
ilości masła podsmażamy i zalewamy bulionem warzywnym, dodajemy łyżeczkę
majeranku, po kilku minutach wsypujemy kaszę. Całość gotujemy do miękkości warzyw.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Podajemy z posiekaną
natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz