Składniki
1 mały kalafior50 ml oleju
50 g mąki
1 l wody po gotowaniu kalafiora
3 łyżki śmietany
1 jajko
świeża bazylia
sól, pieprz
Przygotowanie
Kalafior
dzielimy na różyczki, myjemy i blanszujemy (5 min) w lekko osolonym wrzątku.
Wyławiamy z wody (wodę zostawiamy).
W rondlu
rozgrzewamy olej, robimy zasmażkę z mąki, zalewamy 1 litrem wody z gotowania
kalafiora (8-10 min). Dokładnie mieszamy. Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy
przy pomocy widelca, dodajemy do zupy, dokładnie mieszamy (dosyć szybko). Do
całości dodajemy śmietanę zahartowaną bulionem, składniki łączymy ze sobą,
wrzucamy różyczki, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną
bazylią i pieczywem.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuńMniam, wieki już kalafiorowej nie jadłam... A tak lubię! :)
OdpowiedzUsuń