środa, 18 listopada 2015

Zupa kalafiorowa (ekspresowa)

Czasami jest tak, że nie mamy pomysłu na obiad...albo tak jak w deszczowy, leniwy dzień nie chce nam się nic robić. Zupę robi się w oka mgnieniu, z niewielkiej ilości składników, które przeważnie mamy pod ręką. Delikatny smak...w zasadzie to co zupie z warzyw potrzeba...nie dominuje tu inny smak, niż kalafiora.






Składniki

1 mały kalafior
50 ml oleju
50 g mąki
1 l wody po gotowaniu kalafiora
3 łyżki śmietany
1 jajko
świeża bazylia
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie


Kalafior dzielimy na różyczki, myjemy i blanszujemy (5 min) w lekko osolonym wrzątku. Wyławiamy z wody (wodę zostawiamy).
W rondlu rozgrzewamy olej, robimy zasmażkę z mąki, zalewamy 1 litrem wody z gotowania kalafiora (8-10 min). Dokładnie mieszamy. Jajko wbijamy do miseczki, mieszamy przy pomocy widelca, dodajemy do zupy, dokładnie mieszamy (dosyć szybko). Do całości dodajemy śmietanę zahartowaną bulionem, składniki łączymy ze sobą, wrzucamy różyczki, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną bazylią i pieczywem.

2 komentarze: