Składniki
2 małe cukinie100 g ryżu
10 suszonych pomidorów z zalewy
1 cebula
1 ząbek czosnku
150 ml soku pomidorowego
50 g masła
100 g startego sera żółtego
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz
Przygotowanie
Ryż gotujemy, odcedzamy. Cebulę siekamy, podsmażamy na
maśle, kiedy zrobi się szklista dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek,
smażymy ok. 1 min. Cebulę i ryż przekładamy do miski. Cukinie ścieramy na
dużych oczkach ( część zostawiamy i kroimy w plasterki ), dodajemy (startą) do
ryżu. Pomidory kroimy w paski, wrzucamy do miski, dokładnie mieszamy z ryżem,
cukinią, cebulą, sokiem pomidorowym i serem żółtym. Do smaku doprawiamy solą,
pieprzem oraz ziołami, ponownie mieszamy. Zapiekankę przekładamy do
wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, wkładamy w ryż plasterki
cukinii. Zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz