piątek, 20 listopada 2015

Zapiekanka z cukinii i ryżu

Prosta, zarazem smaczna propozycja zapiekanki z cukinią. Delikatna, pełna smaków i aromatów.







Składniki

2 małe cukinie
100 g ryżu
10 suszonych pomidorów z zalewy
1 cebula
1 ząbek czosnku
150 ml soku pomidorowego
50 g masła
100 g startego sera żółtego
2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz

 

 

Przygotowanie

 
Ryż gotujemy, odcedzamy. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle, kiedy zrobi się szklista dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, smażymy ok. 1 min. Cebulę i ryż przekładamy do miski. Cukinie ścieramy na dużych oczkach ( część zostawiamy i kroimy w plasterki ), dodajemy (startą) do ryżu. Pomidory kroimy w paski, wrzucamy do miski, dokładnie mieszamy z ryżem, cukinią, cebulą, sokiem pomidorowym i serem żółtym. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami, ponownie mieszamy. Zapiekankę przekładamy do wysmarowanego tłuszczem naczynia żaroodpornego, wkładamy w ryż plasterki cukinii. Zapiekamy 20 min w temperaturze 180°C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz